Hoe kwamen we tot deze actie?
Na Charlie Hebdo op 7 januari 2015 in Parijs werd de wereld wakkergeschud. De angstaanjagende vraag was: hoe is het mogelijk dat mensen elkaar zo gaan haten dat ze elkaar gaan uitroeien. Daarna kwamen nog de aanslagen op Bataclan en op het vliegveld Zaventem.
We begonnen als professionele gespreksbegeleiders een serieuze, soms heftige discussie op Linkedin over de vraag wat er aan de hand is in de wereld, in de samenleving.
Onze conclusie was (voorlopig) dat het gesprek zwakker en zwakker wordt. En het dreigen en aanvallen sterker en sterker. De gemeenschapszin slinkt. Onaardige woorden en beledigende kwalificaties zijn alledaagse communicatievormen geworden. In de politiek, op socials, op straat.
Wij zien een escalatie: het elkaar steeds verder demoniseren (tot iets engs, een demon, ding, insect of ziekte maken) totdat de ander geen mens meer is en dus zonder al te veel gewetenswroeging beschadigd of zelfs gedood mag worden. In het buitenland zien we dat al. In Nederland is het nu ook actueel.
We besloten ons best te gaan doen om het Gesprek nieuw leven in te blazen, en we noemden ons initiatief daarom Het Nationale Gesprek.
Sinds januari 2016 zijn we als initiatiefnemers hard aan de slag met een pilot in diverse gemeenten. Die sloten we af eind 2017. in 2018 en 2019 gingen we verder met nieuwe initiatieven, nieuwe gemeenten, nieuwe samenwerkingen.
In 2020 moesten we stoppen wegens Corona. Dat is in 2021 nog steeds zo.
Doe je mee? We gaan straks weer verder!